Η Εικόνα της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας από την Ξάνθη στην Κοζάνη την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

Ανακοινώνεται στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας θα μεταφερθεί από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξάνθης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στις 6:30 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο και στη συνέχεια θα τελεστεί Εσπερινός και Παράκληση.

Η Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως τις 15 Σεπτεμβρίου στον Ναό, όπου θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Ξάνθης, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Αν και το Καθολικό του είναι άφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, το Μοναστήρι αποτελεί πανθρακικό προσκύνημα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο.

Απο που ακριβώς πήρε το ονομά της η Μονή είναι άγνωστο. Κατά μια εκδοχή το πήρε απο την μικρή θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα μ.Χ. που παριστάνει την Θεοτόκο να παραστέκεται απο τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ και η οποία εχει την επιγραφή: Αρχαγγελιώτισσα. Είναι δυνατό όμως ο ζωγράφος να εμπνεύσθηκε την εικόνα απο την ονομασία του Μοναστηριού. Παράλληλα με την ονομασία Αρχαγγελιώτισσα εκεινα τα χρόνια- ίσως και απο πιό μπροστά- το Μοναστήρι αυτό λεγόταν και Παναγία η Χαλκαλιώτισσα. Επίσης, άλλη μια ονομασία του Μοναστηριού είναι και η Σαμακωβιαvή, επειδή κτίστηκε από κατοίκους της συvοικίας Σαμακώβ.

Στη σημερινή της μορφή η Μονή ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1840 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι με εράνους. Σημαντική υπήρξε και η οικονομική υποστήριξη των καπνεμπόρων της Ξάνθης. Το 1913 μ.Χ., κατά την πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της Μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια.

Σήμερα, η Μονή είναι ανδρώα και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

Μεγαλυνάριο:

«Χαῖρε ἐνωτίσθης εκ Γαβριήλ, Μῆτερ Θεοτόκε, καί τό χαῖρε δέχου ἡμῶν, τῶν καταφιλούντων Εἰκόνα Σου ἁγίαν καί χάριν λαμβανόντων, ψυχοσωτήριον.»

Από την Ιερά Μητρόπολη

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Topproductsreview Computers And Accessories Reviewer 2016 Best Sellers In Computers And Accessories> Top 10 Best Sellers In Computers And Accessories Reviewer 2016
Top 10 Best Sellers in Tools and Home Improvement Under $10, Reviewer 2016 Top 10 Best Sellers in Tools and Home Top 10 Best Sellers in Tools and Home Improvement Under $10